Ensimmäinen kerta kuntosalilla

Miten valmistaudun kuntosalille?

Kuntosalille saapuminen ei vaadi erityistä valmistautumista. Ruokailu olisi hyvä tehdä viimeistään 2 h ennen kuntosalille saapumista. Jotta liikunta sujuisi mahdollisimman hyvin, olisi hyvä nauttia joku energiaa sisältävä pieni purtava 15 minuuttia ennen liikuntasuoritusta. Tähän sopii esim. banaani. Jos tavoitteena on painon pudottaminen, kannattaa liiallisen energian nauttimista välttää.

Mitä mukaan kuntosalille?

Kuntosalille olisi hyvä ottaa mukaan (päälle) liikuntaan soveltuva rento asu esim. verryttelyasu, collegeasu tai shortsit ja T-paita. Lisäksi olisi hyvä olla sisäjalkineet, joissa vaaleat pohjat sekä pieni pyyhe, hikipyyhe. Hikipyyhkeitä saa tarvittaessa hankkia kuntoklubilta.

Nestetasapainon säilyttämiseksi liikunnan aikana olisi hyvä juoda. Vesi on erittäin hyvä juoma. Jos ruokailu on jäänyt huonoksi tai edellisestä ruokailukerrasta on jo pitkä aika, kannattaa kuntoklubilta ostaa energiajuoma. Myös vettä ja vesipulloja voi ostaa kuntoklubilta.

Mitä huomioitavaa kuntosalilla?

Jos et ole ennen käynyt kuntosalilla tai olet käyttänyt erilaisia välineitä, suosittelemme yksilöllisen ohjausajan varaamista ohjaajalle. Ohjausajan voit varata klubin vastaanotosta. Ohjaaja opastaa sinut käyttämään laitteita. Opastuksen jälkeen voit käydä silloin kuin sinulle parhaiten sopii. Klubin seinältä ja internetistä löydät ne ajat jolloin ohjaaja on kuntosalilla kaikkien asiakkaiden apuna.

Kuntosalilla voit harjoitella vapaasti omaan tahtiisi, omilla kuormillasi ohjelmasi mukaisesti. Harjoittelun jälkeen on kohteliasta ottaa tangoista painot pois ja asettaa ne niille varattuihin telineisiin. Hikipyyhe on hyvä laittaa laitteen istuimelle / selkänojalle aina harjoitellessasi.

Usein harjoittelu sisältää useamman sarjan samassa laitteessa. On hyvä jaloitella sarjojen välillä ja samalla antaa toisille asiakkaille mahdollisuus käyttää laitetta.

Mitä teen kuntosaliharjoittelun jälkeen?

Harjoittelun jälkeen on hyvä nauttia ravintoa joka täyttää ehtyneet varastot ja näin nopeasti palauttaa sinun vireystilasi. Kuntoklubin hyllystä löydät harjoittelun jälkeen sopivan ravinteen.
Venyttely olisi hyvä suorittaa harjoituksen jälkeen klubilla tai vaikka myöhemmin kotona.

Huom! Uuden liikunnan aloittaminen aiheuttaa AINA lihaskipua. Se ei ole millään tavalla vaarallista vaan ainoastaan viesti lihakselta, että nyt on tehty jotain mihin se ei ole tottunut. Ja sehän on tarkoituskin! Antamalla lihakselle / elimistölle uusia ärsykkeitä se kehittyy toivomaamme suuntaan.

Ensimmäisten kertojen jälkeinen lihaskipu menee parhaiten pois venyttelemällä ja harjoittelemalla kevyesti. Eli, älä jätä harjoitteluasi väliin lihaskivun johdosta vaan suorita se kevyemmin. Lihaskipu ei ole jatkuva ilmiö vaan korostuu nimenomaan harjoittelun alussa.

Mitä jos en osaa?

Jos koet epävarmuutta voit aina kysyä neuvoa omaohjaajilta, vastaanotosta tai keneltä tahansa yrityksemme työntekijältä. Me kaikki autamme sinua mielellämme. Me olemme täällä vain sinua varten. Voit aivan hyvin halutessasi kysyä neuvoa myös klubin muilta jäseniltä.

Voit myös jättää ohjaajille soittopyynnön. Lista löytyy omaohjaajien huoneiden läheisyydestä.

Kuntosalin termit?

Ohjaajat ja ohjelmissa käytetään usein tiettyjä termejä. Tässä yleisimmät:

  • Toisto. Tarkoittaa harjoituksessa tehtävää yhtä toistoa alkupisteestä loppupisteeseen ja takaisin.
  • Sarja. Sarjassa on useita toistoja peräkkäin ilman lepoa välissä esim. 10 toistoa = 1 sarja.
  • Maksimivoima. Suurin voima jonka lihas pystyy tuottamaan.
  • Kestävyys. Aika jonka lihas pystyy ylläpitämään työtä.
  • Aerobinen. Liikunta, jossa tehdään työtä yleensä pitkäkestoisesti (yli 10 min) alhaisella sykkeellä.
  • Lämmittely. Alkuverryttely, jossa sykettä nostetaan niin, että lihakset lämpenevät